Dit ansjovistaartje is niet super gezond, maar wel erg lekker en super makkelijk. Het komt uit het leuke kookboek Vis uit Blik van Bart van Olphen en daarom deel ik graag het recept met jullie.
Ik heb altijd wel blikjes tonijn, ansjovis en sardines in huis. Van tonijn maak ik regelmatig tonijnsalade, pasta of wraps. Maar met ansjovis en sardines kom ik niet verder dan het op brood of pizza te doen. Daarom vind ik dit boekje super leuk! Ik heb weer veel inspiratie en de recept zijn allemaal erg makkelijk en snel te bereiden.
Ellen eten heeft er ook een leuke blog over geschreven mocht je er meer over willen lezen.
Dit recept is een aanrader voor lunch, borrelhap of diner. Ik raad je wel aan om er een frisse salade van bijvoorbeeld rucola en mango erbij te serveren.
Ansjovistaartje
2-3 personen – 35 minuten
Ingrediënten
- 1 blikje ansjovisfilet in olijfolie (50 gram)
- 2 gele uien
- 1 theelepel suiker (ik heb biologische honing gebruikt)
- zout
- zwarte peper uit de molen
- 1 rol bladerdeeg
- olijfolie
- 100 gram zwarte olijven, ontbijt en gehalveerd
- 100 gram geraspte kaas (gruyère)
- 1 eigeel, losgeklopt
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 185 graden en vet een bakplaat in.
- Ontzout de ansjovis een paar minuten in koud water. Haal uit het water en dep voorzichtig droog.
- Snijd de uien in stukjes.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg de uien en de suiker toe en bak de uien op matig vuur lichtbruin.
- Haal de uien van het vuur en breng op smaak met wat zout en peper.
- Snijd uit een rol bladerdeeg een rechthoek van 25 cm breed en 40 cm lang.
- Vouw de rand van het deeg 2 keer 1 cm om, zodat een bak ontstaat.
- Verdeel de uien over het bladerdeeg. Verdeel de ansjovis in diagonale lijnen over de uien.
- Strooi de olijven en de kaas erover.
- Bestrijk met een kwastje het eigeel over de deegranden.
- Zet het ansjovistaartje in de oven.
- Haal uit de oven als het deeg goudkleurig en knapperig is geworden. Reken op een baktijd van 15 tot 20 minuten.
Recept komt uit het kookboek Vis uit Blik van Bart van Olphen