Gebakken aubergines met zoetzure tomaten

aubergines

Dit recept is een combinatie uit de Turkse en Italiaanse keuken en alles wat met aubergines in de oven gaat vind ik zo lekker! Meestal is het een heel werkje, maar dit recept is snel gemaakt alleen moet je geduld hebben want het gerecht moet een uur in de oven. En daarna nog 10 minuten rusten. Maar het is erg lekker, gezond en makkelijk.

Gebakken aubergines met zoetzure tomaten

10 minuten – 1 uur in de oven + 10 minuten rusten – 4 personen

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 grote ui, in dunne ringen
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl suiker (of honing)
  • 1 el tomatenpuree
  • 50 gram rozijnen
  • 200 gram  kerstomaten
  • 50 gram pijnboompitten, geroosterd
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • fijngesneden bladerpeterselie, voor eroverheen (als je wilt)

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Halveer de aubergines in de lengte. Snijd met een scherp mes (aan de gesneden kant) diagonale inkepingen in het vlees van de aubergines. Op 1,5 cm afstand van elkaar tot bijna aan de schil. Herhaal de andere kant op, zodat je een ruitjespatroon krijgt.

3. Schenk 2 eetlepels olie in een schaaltje en bestrijk hiermee het vruchtvlees van de aubergines. Duw vervolgens de plakjes knoflook in de inkepingen zodat elke halve aubergines flink wat knoflook krijgt. Maal er zout en peper overheen. Leg de aubergines in een braadslede en zet 30 minuten in de oven.

4. Roer tussendoor in een grote kom de ui, balsamicoazijn, suiker, tomatenpuree, rozijnen en de overgebleven eetlepel olie door elkaar. Vermeng goed en roer de tomaten erdoorheen.

5. Na 30 minuten zien de aubergines er mooi gaat uit. Schep het uienmengsel in de braadslede naast en rond de aubergines (niet erop). Giet er vervolgens 100 ml water bij over de tomaten en uien (niet over de aubergines) en zet de braadslede terug in de oven voor 30 minuten.

6. Zodra de braadslede uit de oven komt, schep je de zachte uien en tomaten en alles sap over de aubergines, zodat ze er allemaal ruim mee bedekt zijn. Laat ongeveer 10 minuten rusten. Bestrooi met pijnboompitten en maak het af met de bladpeterselie.

Serveer met een groene salade en/of rijst.

aubergine2

(Visited 32 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.