Afdrukopties:

Hertenbiefstuk met wilde rode wijnsaus

Opbrengsten4 portiesVoorbereidingstijd20 minutenKooktijd10 minutenTotale tijd30 minuten

Ingrediënten wilde rode wijnsaus
 1 ui
 2 teentjes knoflook
 2 el bruine basterdsuiker
 2 el balsamicoazijn
 250 ml rodewijn
 200 ml Water
 1 takje tijm
 1 takje rozemarijn
 1 runderbouillonblokje
 2 plakjes ontbijtkoek
 Peper en zout
Ingrediënten Hertenbiefstuk
 4 Hertenbiefstukjes à 150 gram per stuk
 Peper en zout
Wilde rode wijnsaus
1

Zet voor deze saus alle ingrediënten van te voren klaar, je moet snel te werk gaan!

2

Snipper de ui en knoflook fijn. Zet de balsamicoazijn, 250 ml rode wijn en 200 ml water klaar.
Snijd ook alvast de tijm en rozemarijn fijn en leg hierbij 1 bouillonblokjes klaar.

3

Zet een hapjespan op het vuur en verwarm deze. Karamelliseer 2 eetlepels bruine basterdsuiker met 2 eetlepels water. Roer goed door.

Blus de karamel af met de balsamicoazijn, rode wijn en water.

4

Voeg de ui, knoflook, tijm en rozemarijn toe. Blijf tussendoor goed roeren en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Kook de saus tot de helft in.

5

Doe de saus in een zeef boven een steelpannetje.

6

Zet de saus in het steelpannetje vervolgens terug op je vuur en verkruimel 2 plakjes ontbijtkoek boven de pan. Roer goed door tot de ontbijtkoek is opgelost. Breng de saus tenslotte op smaak met zout en peper.

Indien je ook de risotto maakt, bewaar dan 'het afval' van de zeef voor de basis van je risotto.

Hertenbiefstuk
7

Haal een uur voordat de hertenbiefstuk op de BBQ gaat uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Maak vervolgens de BBQ gereed om het vlees op hoog vuur (250 graden) snel te kunnen grillen.

8

Dep het vlees met keukenpapier droog en bestrooi het met zout en een verse peper.

9

Strijk het rooster van de BBQ in met olijfolie. Gebruik indien aanwezig een gietijzeren rooster om goed snel te kunnen grillen. De grillstrepen die je met een gietijzeren rooster krijgt zijn tevens ook mooi meegenomen.

10

Grill het vlees aan beide kanten in 5-6 minuten tot een kerntemperatuur van 50 graden. Ik gebruik zelf over het algemeen een kernthermometer (Meater+). Zonder kernthermometer en op gevoel bepalen heb ik zelf de ervaring om het vlees meestal net iets te lang te laten liggen. Ben je hier inmiddels meer ervaren in dan is deze methode wel aan te raden. Je wilt de sappen in het vlees houden en niet dat ze eruit kunnen lopen door in het vlees te prikken.

11

Haal de hertenbiefstuk van de BBQ. Laat ze in aluminiumfolie minimaal 5 minuten rusten.

12

Verwarm ondertussen weer de wilde rode wijnsaus. Doe eventueel de sappen die in je aluminiumfolie zitten in het steelpannetje van de saus! Verwarm dit nog even kort... dit maakt je saus extra lekker! Snijd het vlees tegen de draad in.

13

Serveer de hertenbiefstuk met de heerlijke wilde rode wijnsaus. Een uitstekende combi! Heerlijk met paddenstoelen risotto erbij.

Voedingswaarden

Opdieningen 0