Soto Ajam soep

soto1

Soto Ajam is een heerlijke soep! En wanneer ik deze vullende soep maak eet ik hem het liefst ‘s avonds als hoofdmaaltijd.

Soto Ajam is een Indonesische soep, maar hij komt ook veel voor in de Surinaamse keuken (Saotosoep). Je kunt de soep zelf zo vullend en pittig maken als je zelf wilt.

Ik maak deze soep al jaren en heb eigenlijk geen idee waar ik dit recept vandaan heb. Sinds ik 12 jaar ben heb ik een kookboekje waar ik al mijn favoriete gerechten in schrijf. En dit recept staat ook in dit boekje. Onlangs heb ik nog wel een variatie uit het boek Powerfood van Rens Kroes geprobeerd, maar om eerlijk te zijn… mijn recept is veel lekkerder!

Dit recept is ook een aanrader als je visite krijgt of met kinderen eet. Je zet de schaaltjes met ingrediënten allemaal op tafel en iedereen kan zijn eigen soep samenstellen.

Het lijkt heel ingewikkeld als je de lijst aan ingrediënten ziet, maar de kruiden kan je ook als kruidenpasta bij de Jumbo of Albert Heijn kopen, dit heet dan Soto Ajam kruidenpasta (toevallig had ik nog een zakje in mijn voorraadkast staan, dus ik heb de kruidenpasta nu ook gebruikt). En verder zijn het heel veel ingrediënten die je standaard in huis hebt. Ik had dit keer alleen de kippenpoten, bleekselderij, taugé en prei op mijn boodschappenlijstje staan.

Ik hoor graag wat je van deze soep vond!

Soto Ajam Soep

90 minuten – 6 personen

Ingrediënten

voor de bouillon

  • 4 biologische kippenpoten
  • 2 liter water
  • 2 hele uien
  • 1 groente bouillonblokje
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 1/2 tl koenjit
  • 1 tl serehpoeder
  • 1/2 tl djahe
  • 1 gesnipperd ui
  • 2 fijngehakte knoflook
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl ketoembar
  • 1/2 tl djintan

voor de vulling

  • 1/2 bakje taugé
  • 1/2 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 6 el gebakken uitjes
  • 1 kopje gekookte rijst
  • 2 hardgekookte eieren
  • sambal

Bereidingswijze

1. Breng 2 liter water aan de kook in een grote pan met de kippenpoten (inclusief vet), de uien, de bouillonblokjes en de koenjit, serehpoeder en djahe (of de helft van je zakje soto ajam kruiden).

2. Haal na 45 minuten koken de kippenpoten en de uien eruit en laat de kip afkoelen.

3. Kook ondertussen de eieren en een kopje rijst.

4. Hak ook alvast de eieren en bleekselderij fijn en snijd de prei in dunne ringen.

5. Verwijder vel, vet en botjes van de kippenpoten. Pluk de kip in sliertjes.

De kip plukken duurt ongeveer 20 minuten, je kan het ook met een mes fijn snijden, maar geplukte kip is lekkerder! Kip plukken kan met je handen of 2 vorken.

6. Fruit in een grote pan de olie met het gesnipperde ui, fijngehakte knoflook. Voeg vervolgens de ketoembar en de djintan toe (of de rest van je zakje soto ajam kruiden) en laat het nog 1 minuut fruiten.

7. Giet de bouillon erbij.

8. Doe de kippenstukjes bij de bouillon en laat de soep nog 30 minuten zachtjes koken.

9. Serveer de ingrediënten voor de vulling in bakjes en zet alles samen met de pan soep op tafel.

10. Leg in het midden van je soepbord een beetje rijst en drapeer hierover de taugé, selderij en prei. Giet de soep hierover en leg de eitjes op de rand van het bord. Doe er eventueel nog wat sambal bij voor een pittige smaak. En maak het af met een lepel gebakken uitjes.

Mocht je de pan soep niet op krijgen, eet het deze soep morgenmiddag op als lunch. Hij smaakt een dag later altijd nog lekkerder!

IMG_7611

IMG_7632

(Visited 69 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.