IMG_1746

Wil je graag een gezonde eerste verjaardagstaart maken voor je baby? Met dit recept maak je een heerlijk suikervrij (en glutenvrij) taartje voor je baby’s eerste verjaardag. Ook ideaal als smashcake!

De basis van dit taartje is eigenlijk heel simpel, gewoon gemaakt van bananenbrood. Op deze manier kan jij je kindje zonder schuldgevoel heerlijk laten smullen van zijn/haar eerste taartje!

Wij hebben Joia het eerste jaar suikervrij opgevoed en hier blijven wij voorlopig ook mee doorgaan, omdat dit makkelijk kan en ze absoluut geen suiker nodig heeft. Maar bij haar eerste verjaardag hoorde natuurlijk wel haar allereerste taartje! Mijn vriend vond het prima dat ik dit taartje suikervrij maakte, alleen vond hij wel dat bij haar eerste verjaardagstaartje een mooie, grote toef slagroom hoort! En eigenlijk had hij ook wel gelijk want dit staat hartstikke leuk op de foto’s!

Hieperdepiep hoera!

IMG_1736

Baby’s eerste verjaardagstaart

40 minuten – 1 taartje

Ingrediënten

bananenbrood taartje

  • 2 grote, rijpe bananen
  • 70 gram havermout, fijngemalen
  • 70 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1 tl vanillepoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 tl (wijnsteen)bakpoeder

vulling, optioneel: op basis van de vulling van mijn favoriete cheesecake taart

  • 1 el kuipje Philadelphia Naturel
  • 1 el Griekse yoghurt (stevig en dik van structuur, 0 % vet)
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 el slagroom, opgeklopt, optioneel
  • geprakte frambozen of suikervrije frambozenjam
  • 1 aardbei, in dunne plakjes

toppings, naar keuze

  • slagroom, opgeklopt
  • suikervrije kokosroom van een blikje kokosmelk (google helpt je verder)
  • 1 aardbei, in dunne plakjes
  • frambozen
  • 1 kaarsje
  • versiering

Bereidingswijze

Bananenbrood taart

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet 2 ronde ovenschaaltjes in.

Ik heb 2 siliconen bakvormpjes in hartvorm gebruikt van de Xenos.

2. Doe de bananen, eieren, havermout, amandelmeel, vanillepoeder, kaneel en bakpoeder in een keukenmachine of blender. Mix tot een glad beslag.

3. Giet het mengsel in de ovenschaaltjes en zet het bananenbrood 20-30 minuten in de oven.

4. Laat het banenbrood helemaal afkoelen.

Vulling

1. Tussen de twee bananenbrood taartjes kan je de vulling smeren. Begin met een laagje geprakte frambozen.

2. Roer voor het mengsel de Philadelphia, Griekse yoghurt en vanillepoeder tot een smeuïge massa. Spatel eventueel een eetlepel suikervrije slagroom door het Philadelphia-mengsel.

3. Schep een grote eetlepel Philadelphia-mengsel op het taartje.

4. Beleg het mengsel met een paar dunne plakjes aardbei.

5. Leg voorzichtig het bovenste taartje erbovenop.

Topping

1. Het taartje kan je versieren hoe je het zelf het leukste vind. Indien je kies voor suikervrije kokosroom, begin dan daarmee en eindig met vers fruit. Ik heb dezelfde stappen gebruikt als de opbouw van de vulling met bovenop plakjes aardbei en frambozen.

2. Zet het taartje minimaal 1 uur in de koelkast.

3. Maak het taartje vlak voor serveren af met een mooie toef slagroom en een kaarsje.

IMG_2459

Joia’s ervaring

Ze heeft heerlijk van haar eerste taartje zitten smullen. Ze vond het natuurlijk heel leuk om op haar verjaardagsstoel in het midden van de woonkamer te zitten en dat iedereen haar toe zong. En hoeraaaa deed ze gezellig mee! Nadat we samen het kaarsje hadden uitgeblaast begon ze heel netjes met 1 vingertje van boven naar onder te eten. Het duurde op deze manier wel erg lang dus toen de slagroom, aardbeien en frambozen op waren hebben we het bananenbrood in stukjes gesneden en hiervan nog een beetje laten eten. Ze zat duidelijk te genieten, maar daarna werd het tijd om cadeautjes te openen!!!

(Visited 5.469 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. Lieke de Lange 29 juli 2016 at 15:57

    Super leuk recept. De taartjes staan nu in de oven. Alleen in de beschrijving staat niet de amandelmeel en de vanillepoeder. Deze heb ik toch maar door het beslag van de bodem gedaan. Ben benieuwd naar het resultaat. Dan mag mijn kleine Lisa hem morgen smashen voor haar eerste verjaardag :)

    Reply
    1. Culime.nl 5 augustus 2016 at 20:19

      Wat leuk je berichtje! Ik ben nu wel erg benieuwd naar Lisa’s verjaardagstaartje. Ik ga het recept gelijk aanpassen.

      Reply
  2. Jolien 20 september 2016 at 14:22

    Dit lijkt mij een heel geschikt en lekker taartje voor een eerste verjaardag! Denk je dat hem ook gewoon kan bakken in papieren muffin cups?

    Reply
    1. Culime.nl 20 september 2016 at 16:26

      Jazeker, goed idee ook!

      Reply
  3. Eva 3 maart 2017 at 12:40

    kan deze ook zonder ei?
    Banaan bind ook dus is het ei overbodig?

    Reply
  4. Maria 6 oktober 2018 at 18:32

    Hai Maaike! Dit recept is precies waar ik naar opzoek ben. Ik dacht alleen twee bakvormpjes te kunnen lenen voor het feestje van mijn zoontje morgen (die is donderdag twee geworden), maar ik ben ze vergeten mee naar huis te nemen. Ik heb wel al alles in huis en zie in één van je reacties dat het ook in muffinvormpjes kan. Moet ik dan een kortere tijd aanhouden? Geldt voor dit bananenbrood ook dat je kunt testen met een satéprikker? Dank je wel vast, mocht het lukken om op deze korte termijn een reactie te geven! Groetjes, Maria

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.