zuurkoolschotel

Mijn moeder moest speciaal voor dit gerecht heel haar huis over hoop halen, want ik had opeens zoveel zin in dit gerecht die zij vroeger toen ik klein was voor mij maakte… Ik wilde niet zomaar een zuurkoolschotel maken, nee ik wilde exact dit oude recept maken die ik vroeger altijd zo lekker vond met spekjes en appel!

Gelukkig heeft ze het recept op een papiertje teruggevonden en hebben we het gezellig samen klaar gemaakt. Het smaakte weer heerlijk! Ik heb het recept uiteindelijk wel moeten aanpassen want de manier van schrijven was erg ouderwets en sommige ingrediënten bestaan helemaal niet meer. Ik ga het vanaf nu zeker vaker maken!

Zuurkoolschotel

60 minuten – 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 200 ml melk
  • zout / peper
  • boter
  • 1 ei
  • 100 gram magere spekreepjes
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 tl tijm
  • 1 el mosterd
  • 500 gram zuurkool
  • 1 dl appelsap
  • 3 appels
  • geraspte kaas
  • paneermeel

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ovenschaal in.

2. Schil en kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet deze af en stamp fijn met een beetje warme melk, een klontje boter en een ei. Breng op smaak met peper en zout en doe de aardappelpuree in een spuitzak.

3. Spoel ondertussen de zuurkool schoon en verwarm dit 10 minuten zachtjes in een pannetje met de appelsap.

4. Bak daarna in een beetje boter de spekreepjes. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit gaar.

5. Snipper de ui fijn en bak dit even mee. Strooi vervolgens de tijm erover en schep de mosterd erdoorheen.

6. Wanneer alles gaar is schep je eerst de zuurkool in de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierover heen. En doe 2 eetlepels aardappelpuree hier bovenop en strijk dit glad. De rest van de aardappelpuree spuit je met een spuitzak er overheen in mooie repen.

7. Schil nu de appels en snijd deze in smalle partjes. Schik de appelpartjes tussen de banen van de aardappelpuree.

8. Strooi als laatste de ovenschotel met een beetje geraspte kaas en paneermeel. Verdeel hier nog een paar kleine klontjes boter overheen en zet de zuurkoolschotel in de oven voor 45 minuten.

 

 

(Visited 143 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Heerlijke ovenschotel met zuurkool en gehakt – Culime.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.